Matla beyti olduğunu nasıl anlarız?
“Doğmak” anlamına gelir. Matla beyiti, diğer beyitlerden farklı olarak redifli ve uyaklı iki dizeden oluşur. Diğer beyitlerin ikinci dizesi Matla beyitiyle uyak yapmak zorunda değildir. Matla’nın kafiyesi genellikle tam veya zengindir.
Hüsn-i matla nedir?
Matla’dan sonra gelen ve bundan daha güzel olduğu düşünülen gazelin ilk kıtasının adı. Arap kıta sistemindeki en küçük kıta birimi. Antik şiirin en yaygın kullanılan ve popüler kıta biçimi.
Makta beyti nasıl anlaşılır?
Matla beyiti diğer beyitlerden farklı olarak kendine özgü bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda uyak ve kafiyeli bir ikili yaratılmıştır. Yani 2 dizeden oluştuğu için uyak ve kafiyeli bir yapı yaratılmıştır. Ayrıca oldukça zengin ve dolu olarak öne çıkmaktadır.
Reddi matla beyti ne demek?
Redd-i matla (konuyla ilgili bir diğer terim olan redd-i mısra, matla beyitindeki mısralar dışında herhangi bir beyti maka beyitinde söyleme sanatıdır), matla beyitinin birinci veya ikinci mısrasının maka beyitinin ikinci mısrasında tekrarlanmasıdır (Tahirü’l-Mevlevi 1973:121-22).
Hüsnü matla nasıl bulunur?
“Gazelin son beytine ‘makta’, ‘makta’dan önceki beyite ise ‘hüsn-i lamak’ adı verilir. Bu beyitin makta’dan daha güzel olmasına dikkat edilmiştir.” (Dilçin, 1997, s. 107).
Gazel olduğunu nasıl anlarız?
Gazel kelimesinin gerçek anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlara sevgiyle konuşmak ve bu şekilde onlarla dostluk ve sohbetlerde bulunmak demektir. Edebi bir terim olarak, genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan, ilk beyitin kendi başına durduğu ve diğer beyitlerin ikinci mısralarının ilk beyitle kafiyeli olduğu bir nazım şeklidir.
Hüsn ne anlama gelir?
Hüsn kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (Hüsün) Güzellik. İyilik. Eksiksizlik.
Gazelin en güzel beytine ne denir?
En güzel beyit “Beyt’ül Gazel” veya “şah Beyiti” olarak adlandırılır. Şairin “mahlasının” geçtiği beyite “Taç Beyiti” veya “Tahallus” denir. Matla dizesi gazelin sonunda tekrarlandığında “reddi matla” denir.
Tecdid-i matla ne demek?
Kasidenin ikinci kıtası “hüsn-i matla”dır; sondan bir önceki beyit “hüsn-i acak” olarak adlandırılır. Şair kasidesinde Matla’yı tekrarlarsa buna tecdid-i matla denir. Matla’yı birden fazla tekrarlarsa buna Zat-ül-Metal veya Zül-Metal denir. Şairin mahlasını içeren beyite taç beyiti denir.
Matla ve mahlas nedir?
Gazelin ilk kıtası Matla’dır; son kıtası “mak”tır; ikinci kıtası “hüsn-i matla” ve sondan bir önceki kıtası “hüsn-i acak” olarak adlandırılır. Şairin mahlası Hüsn-i MEK’ veya MEK’ beyitinde geçer. Mahlasın geçtiği beyite Pseudo-hâne veya mahlasın beyiti denir.
Makta nedir örnek?
Makta kelimesinin sözlük anlamı kesmek için kullanılan alettir. Kelimenin kökeni, kesmek veya oymak anlamına gelen ‘katt’ kökünden gelen mikat’tır. Maktalar genellikle 2-3 cm genişliğinde, 10-20 cm uzunluğunda ve 2-3 mm kalınlığında kemik veya fildişinden yapılmış bir levhadır.
Gazeller nasıl sıralanır?
Divan’da gazeller, Arap alfabesindeki kafiye ve uyaklarının son harfine göre sıralanır. Yani elif ile başlayıp ye harfi ile biter. Her harfte en az bir şiir bulunmalıdır.
Şuhane gazel nedir?
Klasik Türk şiirinde kadınları ve aşk sevinçlerini konu edinen, zarif ve çapkın bir dille söylenen gazellere “şûhâne gazelleri” adı verildiği ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisinin Nedim olduğu bilinmektedir.
Yek ahenk yek avaz gazel nedir?
Tâhirülmevlevi’ye göre yek-âvâz gazeli, her kafiyeli beyti ses ve mana bakımından mükemmel olma iddiasında olan bir gazel türü, yek-âheng gazeli ise kafiyeli beyitleri arasında anlamsal bir bağ bulunan bir gazel türüdür, Muallim Nâcî’nin dediği gibi: Edebiyat, Muallim Nâcî ve Tâhirülmevlevi’ye göre farklı tanımlanmıştır. Terimler doğmuştur.
Müzeyyel gazel nedir?
Edebi bir terim olarak müzeyyel gazel, gazelin mahlas beyitinden sonra bir veya daha fazla beyit eklenmesi olarak tanımlanır. Haluk İpekten, manzum gazel tanımı hakkında şu bilgileri verir: “Şairler bazen bir kimseyi mahlaslarından zikrettikten sonra onu övmek için gazellerine bir veya daha fazla beyit eklerler.
Bir şiirin beyit olduğunu nasıl anlarız?
Beyit, iki dizeden oluşan bir şiir parçasıdır. Batı edebiyatında beyite “kuple” denir. Divan edebiyatında bir şiir birimi olarak kabul edilen beyit, aynı ölçüde olan ve birbirini izleyen iki dizeden oluşur.
Matla ve mahlas nedir?
Gazelin ilk kıtası Matla’dır; son kıtası “mak”tır; ikinci kıtası “hüsn-i matla” ve sondan bir önceki kıtası “hüsn-i acak” olarak adlandırılır. Şairin mahlası Hüsn-i MEK’ veya MEK’ beyitinde geçer. Mahlasın geçtiği beyite Pseudo-hâne veya mahlasın beyiti denir.
Gazelin ilk ve son beyitini nasıl anlarız?
Beyitler arasında tematik bir birlik yoktur, ancak aruz ölçüsü her beyitte aynıdır. Gazel veya kasidelerdeki ilk beyitlere matla beyitleri denir. Bu iki beyit birbirleriyle kafiyelidir. Son beyite mak beyit denir.
Matla beyti olmayan gazele ne denir?
Kıta. Kelime anlamı “parça” olan Kıt’a, matla ve mahlaslı beyitleri hariç, gazeldeki gibi, iki veya daha çok beyitten oluşan, yani xa xa xa kafiyeli, 9-10 beyite kadar olan nazım şeklinin adıdır.