İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 44 Maddesi Nedir

4857 sayılı İş Kanunu 47 maddesi nedir?

MADDE 47. – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunen ulusal bayram ve genel tatil günü olarak tanınan günlerde çalışmamaları halinde o güne ait ücretleri ödenmeden tam, tatil günü de olmaksızın çalışmaları halinde ise çalıştıkları her gün için bir gündelik ücreti ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 45. maddesi nedir?

45. Çalışan, işverene, aile üyelerinden birine veya işverenin başka bir çalışanına sataşmak, işe sarhoş veya uyuşturucu madde etkisi altında gelmek veya işyerinde bu maddeleri kullanmak.

4857-46 maddesi nedir?

Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde işçilere, tatilden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları kaydıyla, yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmi dört saat kesintisiz dinlenme süresi (haftalık izin) verilir.

4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?

Çalışan hakları nelerdir? Çalışanın ücret hakkı… Çalışanın mobbing (psikolojik taciz) koruması hakkı… Çalışanın kişisel verilerinin korunması hakkı… Çalışanın işyerinde sağlık ve güvenlik hakkı… Çalışanın işten kaçınma hakkı… Çalışanın eşitlik hakkı. Çalışanın dinlenme hakkı. Çalışanın fazla mesai ücreti hakkı. Daha fazla makale…

4857 sayılı İş Kanunu 43 maddesi nedir?

(e) (Ek: RG-30165) Yer altı madenlerinde çalışan işçilere, 4857 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen zorlayıcı sebepler ve 43 üncü maddede belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere fazla çalışma yaptırılamaz. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

İş kanununda 48 madde nedir?

Madde metni Geçici iş göremezlik tazminatının çalışanlara ödenmesi gerektiğinde, geçici iş göremezlik süresine rastlayan resmi tatil, genel tatil ve tatil günleri, geçici iş göremezlik tedbiri esas alınarak ödeme kuruluşları veya fonlar tarafından ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 54. madde nedir?

‘Madde 54 – Yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında, işçilerin aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işte geçen süreler birleştirilerek dikkate alınır.

4857 sayılı İş Kanunu 55 madde nedir?

İşçinin izin süresi, izni hak ettiği günkü hizmet süresine ve 4857 sayılı Kanunun 55 inci maddesine göre belirlenir. Ücretli yıllık izin, işe başladığı tarihten itibaren deneme süresi de dahil olmak üzere işyerinde en az bir yıl çalışmış olan işçilere verilir. Ücretli yıllık izin hakkından vazgeçilemez.

Kod 46 İşten Çıkarma Nedir?

46 Güveni kötüye kullanma, hırsızlık veya sır açıklama; Bu çıkış kodu, çalışanın işverenin güvenini kötüye kullanma, işverenin meslek sırlarını çalma veya açıklama gibi dürüstlük ve sadakatle bağdaşmayan davranışlarda bulunması halinde seçilir (4857 md. 25/II-e).

4857 sayılı İş Kanunu 56 maddesi nedir?

İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. İşveren, ücretli yıllık izni bölemez. Bu iznin, 53 üncü maddede belirtilen süreler içinde işveren tarafından sürekli olarak verilmesi zorunludur.

4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?

Madde metni (c) Yedi buçuk saatten fazla süren çalışmalarda bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olup sürekli olarak verilir. Ancak, iklim, mevsim, söz konusu yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşme ile bu süreler geçici olarak kullanılabilir.

4857 sayılı iş kanununun 28. maddesi nedir?

Madde 28 – İşinden ayrılan işçiye, işverenden işinin niteliğini ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin zamanında verilmemesi veya belgede gerçeğe aykırı bilgi bulunması nedeniyle zarar gören işçi veya işçiyi işe alan yeni işveren, eski işverenden tazminat isteyebilir.

2024 İşçi Hakları Nelerdir?

Çalışan hakları; sosyal güvenlik ve ikramiye ödemeleri. Çalışanın işyerinde diğer çalışanlarla aynı haklara sahip olma hakkı. Yeni bir iş arıyorum. Bir haftalık dinlenme hakkı arıyorum. 21 Temmuz 2024

4857 sayılı İş Kanunu 41 maddesi nedir?

Madde metni: Fazla çalışma karşılığında her bir saat için ödenecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına yarı oranında artırılması suretiyle ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 63 maddesi nedir?

Madde 63 – Genel olarak, çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır. (Ek fıkra: -6552/7 md.; Değişik fıkra: -6645/36 md.)

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

SGK 46 madde nedir?

Kod 46: Çalışan, işverenin güvenini kötüye kullanır, işverenin meslek sırlarını çalar veya ifşa eder. Kod 47: Çalışan, işyerinde suç işler. Kod 48: Çalışan, izinsiz olarak birbiri ardına işe gelmez.

4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanmaz?

İş Kanunu’nun 4. maddesine göre; “Tarım ve ormancılıkta 50’den az (50 dâhil) çalışanı bulunan işyerleri ve işletmelerde bu Kanun hükümleri uygulanmaz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir